…عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ الْوَشَّاءِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ مَیْسَرَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع: «إِنَّ نُطْفَةَ الْمُؤْمِنِ لَتَکُونُ فِی صُلْبِ الْمُشْرِکِ فَلَا یُصِیبُهُ مِنَ الشَّرِّ شَیْءٌ حَتَّى إِذَا صَارَ فِی رَحِمِ الْمُشْرِکَةِ لَمْ یُصِبْهَا مِنَ الشَّرِّ شَیْءٌ حَتَّى تَضَعَهُ فَإِذَا وَضَعَتْهُ لَمْ یُصِبْهُ مِنَ الشَّرِّ شَیْءٌ حَتَّى یَجْرِیَ عَلَیْهِ الْقَلَمُ.»
الکافی، ج۲، ص۱۳
از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
«بهراستی اینطور است که نطفهی مؤمن در صُلب مرد مشرک قرار میگیرد، اما هیچ شرّی (از شرک آن مشرک) به او نمیرسد.
وقتی از صلب مرد مشرک به رحم زن مشرک منتقل میشود نیز هیچ شرّی به او نمیرسد.
وقتی زن مشرک وضع حمل میکند و او را میزاید نیز هیچ شری به او نمیرسد.
تا زمانی که قلمِ [تکلیف] بر او جاری شود.» [۱]
…عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ عَلِیِّ بْنِ یَقْطِینٍ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ مُوسَى ع قَالَ: قُلْتُ لَهُ: إِنِّی قَدْ أَشْفَقْتُ مِنْ دَعْوَةِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع عَلَى یَقْطِینٍ وَ مَا وَلَدَ. فَقَالَ: «یَا أَبَا الْحَسَنِ! لَیْسَ حَیْثُ تَذْهَبُ إِنَّمَا الْمُؤْمِنُ فِی صُلْبِ الْکَافِرِ بِمَنْزِلَةِ الْحَصَاةِ فِی اللَّبِنَةِ یَجِیءُ الْمَطَرُ فَیَغْسِلُ اللَّبِنَةَ وَ لَا یَضُرُّ الْحَصَاةَ شَیْئاً.»
الکافی، ج۲، ص۱۳
از علی بن یقطین [۲] نقل شده است:
به امام کاظم (علیهالسلام) عرض کردم:
من نگران نفرینهایی هستم که (پدرتان) امام صادق (علیهالسلام) بر (پدرم) یقطین و فرزندانش نموده است. [۳]
امام فرمودند:
«ای اباالحسن! چنین نیست که گمان کردهای! [۴]
مؤمن در صُلب کافر، مانند سنگریزهای در میان خشت گِل است؛ باران میبارد و گِلها را میشوید و هیچ ضرری به سنگریزه نمیرسد.» [۵]
پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
[۱] یعنی تا زمانی که بزرگ شود و به بلوغ برسد و از آنپس اعمال خوب و بدش ثبت شوند، از شرکِ والدینش گزندی به او نمیرسد.
[۲] «علی بن یقطین» از یاران امام صادق و امام کاظم (علیهماالسلام) بود، که (بهواسطه پدرش و ذکاوت فوقالعادهای که داشت) در دستگاه عباسیان نفوذ کرده و چنان پیش رفته بود که به مقام وزارتهارونالرشید (لعنةاللهعلیه) رسیده بود. امام کاظم (علیهالسلام) او را دوست داشتند و بهشت را بر او بشارت داده بودند. وی که چهار سال از امام بزرگتر بود، در سن ۵۸ سالگی و یک سال پیش از شهادت امام، از دنیا رفت. علی بن یقطین، چنان مورد اعتماد عباسیان بود که امین، ولیعهدِهارون، بر جنازهاش نماز خواند.
[۳] یقطین، پدر علی بن یقطین، از کارگزاران دستگاه عباسی بوده و بهخلاف پسرش، ظاهراً از دشمنان اهلبیت (علیهمالسلام) بوده است. جالب است که از نسل چنین کسی، یکی از صحابی جلیل (علی بن یقطین) و یک خاندان معروف شیعی (آل یقطین) حاصل میشود. در روایات، از علی بن یقطین از مصادیقِ مؤمنینی شمرده شده که از صلب یک کافر متولد شده است. (کافر در اینجا بهمعنای «کافرِ خداوند» نیست (چنانکه یقطین در ظاهر مسلمان بوده است)، بلکه مقصود «کافرِ حق» است.
[۴] یعنی چنین نیست که اگر به پدرت و فرزندانش (بهخاطر کفر و انحرافشان از مسیر حق) نفرینی نثار شود، این نفرین به تو (که در مؤمن و در مسیر حق هستی) نیز اصابت کند.
[۵] یعنی همانطور که گِلها از اطراف سنگریزه کاملاً شسته میشود و اثری از آن بر سنگ نمیماند، مؤمن نیز پس از تولد از کافر، از کفر والدینش هیچ ضرری نمیبیند.
مطالب مرتبط پیشین:
«چرا به «علی بن یقطین» دستور رسید مانند اهل سنت وضو بگیرد؟!»
سایر مطالب مرتبط به «علی بن یقطین»